cap BRETBACHhead_tophead_long


Tenké a tlusté střevo

Další neméně důležité orgány, podílející se na trávení, jsou střeva. V těch dochází nejen ke vstřebávání natrávené potravy, ale i vylučovaní odpadu a toxinů. V úseku tenkého střeva působí převážně enzymy a dochází zde ke vstřebání živin. Rozhodující pro optimální funkci tenkého střeva je omezení existence plísní, které mohou narušit enzymatické trávení, spotřebovávají živiny a ohrožují sliznice.

V tlustém střevě pokračuje trávení díky velikému množství bakterií, které v něm sídlí. Odhaduje se, že v tlustém střevě žije až 600 druhů bakterií. Nejvíce jsou zastoupeny rody prospěšné našemu tělu a tvořící takzvanou mikroflóru. Jsou to: Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacteria, Streptococcus Thermophilus. Mají za úkol rozkládat tráveninu a produkovat spoustu pro nás zatím neznámých látek včetně vitaminu B 12. V tlustém střevě však žijí i škodlivé bakterie, které mohou být vážným nebezpečím pro náš život. Díky přátelským bakteriím však bývají potlačeny, takže nejsou vážným nebezpečím.

Ačkoliv to může vypadat, že zde vládne stabilita, kvalitní osídlení je velmi citlivá a choulostivá věc. Ovlivňuje ho to, co jíme, naše psychika a dokonce i prostředí, ve kterém žijeme. Protože existence těchto prospěšných bakterií a jejich kladné působení na náš organismus, je pro nás tak důležité, je předmětem studií prováděných po celém světě.

Jsme přesvědčeni, že zdravý organismus dokáže při dostatečném doplňování živin udržovat tuto rovnováhu. To je však ideální stav, kterého je obtížné dosáhnout, bereme-li v úvahu, že z našeho života nedokážeme odstranit stres, který je nejhorším negativním faktorem narušujícím stabilitu trávení.

Metabolismus trávení je však mnohem složitější a je těžké ho popisovat do detailů. Dnes už však víme, že často náš zdravotní stav ukazuje, v jakém stavu jsou naše trávicí orgány a jak jsou osídleny. S kvalitou osídlení souvisí mnohé zdravotní problémy jako např. alergie, nedostatečná imunita, zánět tlustého střeva, nadýmání, nebo různá kožní onemocnění.

Jak do toho všeho zapadá působení chlorelly ve střevech? Tvrdíme, že právě ve střevech se projevuje její sila. Nejen že je to dokonalá potravina, ale působí i jako „protijed” proti toxinům přítomným ve střevě. Rozrušená buněčná stěna chlorelly na sebe naváže jedy a tím zabraňuje jejich zpětnému vstřebání do krevního oběhu. Tento proces řeší i problematiku těžkých kovů. Představme si trávicí trakt jako prostor mimo náš organismus. Tak podobně ho bere i naše tělo, a proto do něj vylučuje jedy a těžké kovy z tkání. Avšak tam, kde není ideální osídlení a dobře vyživená střevní sliznice, nastávají problémy. Při stresové situaci může někdy dojít k tomu, že místo aby se jedy vylučovaly z těla ven, střevo obrátí směr transportu tekutin mezi krevním řečištěm a trávicím systémem a jedy se dostávají zpět do organismu. Tady vstupuje chlorella jako nenahraditelný přírodní pomocník, jak již bylo uvedeno, tím, že naváže jedy na materiál své buněčné stěny a odvede je ven z těla. Zároveň však vyživuje střevní sliznici a podporuje peristaltiku. To je přibližný mechanismus působení chlorelly.

Průvodní jevy jsou důkazem zahájení čistícího procesu, při kterém chlorella na sebe naváže tolik jedů, že tělo stimuluje zrychlení peristaltiky za účelem definitivního vyloučení jedů z těla.

Velkou roli hrají některé ze složek chlorelly. Chlorofyl čistí sliznice, urychlí jejich hojení a brání zánětům. CGF má velmi silné prebiotické působení. Zrychluje růst mikroflóry, zlepšuje její kvalitu a vytváří příznivé prostředí pro mikrobiologickou rovnováhu. Bílkoviny vyživují střevní sliznici, tkáně a svalstvo a tak posilují jejich funkce. Vláknina v chlorelle obsažená také blokuje ve svých strukturách část jedů. Díky další složce působí chlorella i antibioticky, čímž likviduje škodlivé bakterie a podporuje ty přátelské. Tak pomáhá budovat přirozenou překážku infekčním mikroorganismům.

Doporučujeme také doplňovat kultury bakterií mléčného kvašení během užívání chlorelly k dosažení optimálního osídlení a omezení výskytu plísní.

Mnozí odborníci zařazují napadení organismu plísněmi mezi civilizační choroby. Je velmi rozšířené díky životnímu stylu, špatné životosprávě a stresu. Tyto tři faktory způsobují změnu pH a narušení rovnováhy v trávicím traktu. Také velká konzumace rafinovaného cukru působí okyselení organismu, a tím vytváří nebezpečné prostředí pro přátelské bakterie, ale příznivé prostředí pro plísně, které mohou být zdrojem nebezpečných nemocí. Mohou způsobovat nadýmání, zácpu, zvýšenou oxidaci, zvýšenou koncentraci jedů, rakovinu tlustého střeva apod.

Chlorella za nás statečně bojuje proti plísním. Zhruba po 4–6 měsících užívání chlorelly je sliznice střeva dobře prokrvená, má lepší mikroflóru, srovnané pH, a je méně napadená plísněmi.

Doporučujeme starat se pečlivě o naše doslova blahodárná střeva a zejména tlusté střevo nejen proto, že je to konečná fáze našeho trávení, ale hlavně proto že tam při špatném osídlení a napadení plísněmi může docházet k uvolňování ohromného množství jedů. Některé studie uvádí, že přemnožené plísně dokonce ovládají naše chutě (nezvladatelná chuť na sladké) nebo dokonce i naší psychiku. Proto dbejte na to, co jíte a dávejte přednost spíše kvalitě stravy před chutí.

V každém případě nenechávejte žádný prostor pro růst a množení plísní ve vašem organismu. Nejlepším receptem na to je chlorella v kombinaci s mléčnými kulturami.

Při užívání chlorelly doporučujeme pít dostatečné množství vody která je důležitá při:

  • rozložení a trávení chlorelly,
  • regulaci trávení pomocí chlorelové vlákniny, která váže vodu,
  • detoxikaci krevního oběhu, kdy pomáhá ředit krev a odvádět jedy.
« chlorella a jítra | chlorella a průvodní jevy »
Copyright © 2006 PROBACH, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. All rights reserved