cap BRETBACHhead_tophead_long


Záznamy o studiu chlorelly

Chlorella byla pojmenována německým biologem Otto Heinrichem Warburgem, na základě jeho studií. Díky nim získal v roce 1931 Nobelovou cenu za fyziologii a medicínu. Další Nobelovu cenu, tentokrát za chemii, spojenou s chlorellou, získal Malvin Calvin v roce 1961. Za pomoci chlorelly studoval asimilaci oxidu uhličitého v rostlinách.

chlorellaChlorella je trvale zkoumána jako alternativa běžné potravy, protože obsahuje velké množství bílkovin. Po usušení obsahuje přes 50 % bílkovin, kolem 15 % tuků, asi 15 % cukrů a 15 % dalších vitaminů a minerálů.

Jednou z nejdůležitějších složek chlorelly je růstový faktor (v angličtině chlorella growth factor zkráceně CGF). Abychom pochopili význam a rozsah tohoto faktoru, vraťme se ještě k rozmnožovací schopnosti chlorelly. Chlorella dokáže až zčtyřnásobit svůj objem během 20 hodin, což žádný jiný organismus na zemi nedokáže. Tato schopnost je zakódovaná v její DNA a umožňuje jí produkovat speciální směs RNA, aminokyselin, vitaminů a enzymů. Tyto látky jsou v přírodní formě, a proto jsou velmi dobře vstřebatelné pro náš organismus. Například minerály a kovy důležité pro člověka jsou uvnitř chlorelové buňky přímo vázané na aminokyseliny. Pro zachování těchto a mnoha dalších látek a jejich formy je zapotřebí velmi šetrného zpracování, při kterém nedojde po rozrušení buněčné stěny chlorelly k vylití obsahu buňky.

chlorellaCGF byl izolován v Japonsku jako směs RNA, DNA, aminokyselin, vitaminů, minerálů a dalších složek, které ještě doposud nebyly prozkoumány. Ačkoliv ještě nevíme jakým mechanismem CGF faktor pracuje, jeho působení a blahodárné účinky na organismus jsou nepřehlédnutelné:

  • urychluje hojení poškozené tkáně,
  • je velmi účinný při léčení chronických chorob všeho druhu,
  • stimuluje činnost imunitního systému,
  • posiluje organismus při velké námaze a nemoci,
  • pomáhá v prevenci proti žaludečním vředům,
  • podporuje zdravé těhotenství,
  • je velmi účinný v boji a prevenci proti rakovině, při srdeční chorobách, ke snížení krevního tlaku,
  • pomáhá vytvářet příznivé prostředí pro život přátelských bakterií tvořících mikroflóru v trávicím ústrojí.

CGF je tedy unikátní směs mimořádně biologicky účinných látek a vyskytuje se pouze u chlorelly. Největší obsah CGF je v druhu Chlorella pyrenoidosa jejíž biomasa tvoří 100 % hmotnosti našeho produktu. O vlastnostech chlorelly ve spojitosti s CGF budeme hovořit ještě v dalších kapitolách. Musíme zdůraznit, že přes všechny informace, které o chlorelle již máme, je zde stále dostatek prostoru pro další výzkumy.

« pojmy chlorelly | pěstování chlorelly »
Copyright © 2006 PROBACH, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. All rights reserved