cap BRETBACHhead_tophead_long


Spirulina

Mezi informovanými lidmi je spirulina na celém světě považována za ideální potravinu. Dle přírodních zákonů spolu životy živočichů navzájem souvisí ve smyslu jejich společného přežití.

Také člověk potřebuje rostliny a zvířata jako zdroj pro svou obživu. Je neuvěřitelné, že přírodní potraviny jako je spirulina nebo chlorella jsou z tohoto pohledu absolutní nutriční špičkou. Jsou nesmírně důležité pro přežití člověka protože regenerují nejen fyzickou, ale i psychickou stránku našeho těla. Jinak řečeno je pro nás naprosto nutné vybrat si nejlepší jídlo nejen pro zdraví našeho těla, ale také pro stabilní a zdravou psychiku. Je totiž všeobecně známo, že v současnosti razantně přibývají právě psychiatrická onemocnění. Zdravá a veselá mysl je pro nás nesmírně důležitá.

Spirulina bohužel není zdaleka tak známá pro většinu lidí jak by si zasloužila. Byla ale jako potravina běžně konzumována již od dávných let. Už před tisíci lety Mexičané a Afričané spirulinu používali jako denní jídlo. I když byla spirulina použita před tak dlouhou dobou, je známá v moderním potravinářském průmyslu pouze 30 let.

Kombinací dvou vlastností se ze spiruliny stává jedno z nejoptimálnějších jídel na světě.

První vlastností je mimořádná dostupnost všech živin, obsažených v buňce spiruliny s minimální spotřebou energie při trávení. Přesně totéž platí i pro chlorellu za předpokladu, že je dezintegrována nejdokonalejší technologií. Spirulina dezintegraci nepotřebuje, neboť stěna její buňky je tvořena pouze rozpustnými polysacharidy.

Druhou vlastností je neuvěřitelná a přitom zcela přirozená komplexnost a unikátnost živin v buňce spiruliny. Pokud jsou použity špičkové postupy při jejím zpracování a dodržena technologická kázeň, je kvalita těchto živin doslova excelentní. Živiny nejsou totiž poškozeny například tepelnou úpravou, oxidací, nežádoucími chemickými reakcemi mezi sebou, patologickým posunem pH a podobně.

Právě k těmto závažným poškozením dochází u naší běžné stravy. Živiny spiruliny náležící do nutričních kategorií proteinů, sacharidů a tuků jsou vzájemně provázány a zastoupeny v dokonalých poměrech spolu s vitamíny, organicky vázanými minerály, enzymy a dalšími organickými látkami. Je tomu tak proto, že spirulina (podobně jako chlorella) je komplexním samostatným organizmem, který musí mít všechny energetické a enzymatické systémy soustředěny v jediné buňce.

Právě tyto vlastnosti dávají spirulině schopnost předat lidskému organizmu komplexnější živiny a navíc mnohem efektivněji než většina jídel považovaných za výživná. Přísun dostatečného množství takto kvalitních živin může nejen výrazně prodloužit život, ale také zajistit pevné zdraví po celý život. Dá se říci, že spirulina účinkuje přesně podle Hippokratovy filozofie: „Nechť je jídlo tvým lékem“.

Profesor Kenichi Akatzuka, M.Sc., Ph.D. z Fakulty farmacie na Univerzitě v Meiji v Japonsku řídil projekt farmakologického výzkumu bezpečnosti spiruliny.

(Informace pochází z překladu dokumentu svazek 105 Úřadu národní výzkumné komise).

Výzkum ukázal, že bezpečnostní kritéria spiruliny jsou tato:

1. Je to potravina s vysokou čistotou bez nežádoucích příměsí

2. Nemá žádné vedlejší účinky ani při dlouhodobé konzumaci

3. Není toxická ani nemá vedlejší účinky proto ji nelze předávkovat

4. Zlepšuje zdraví a zvyšuje imunitu při denním užívání

Díky těmto svým vlastnostem a neuvěřitelné nutriční komplexnosti začíná být nadevše jasné, že spirulina rozhodně patří mezi nejlepší přírodní potraviny na planetě Zemi.

« O spirulině | Odpovědi na Otázky »
Copyright © 2006 PROBACH, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. All rights reserved