Vážení zákaznici z důvodu dovolené  v době od 26.6.2023 do 10.7.2023 nebudeme moci vyřizovat Vaše objednávky děkujeme za pochopení.

BRETBACH - BIO Chlorella A+, zelený čaj a Mladý ječmen
cap BRETBACHhead_tophead_long


Zpracovaní chlorelly

Chlorella v přírodní formě pro konzumaci není vhodná. Její buněčný obal je velmi tvrdý a je tvořen více vrstvami. Vnější vrstva se skládá z materiálu obsahujícího zvláštní kombinaci karotenoidů. Rozrušení této vrstvy (tzv. dezintegrace) je rozhodující při určování kvality chlorelly. Membrána chlorelové buňky má kromě mnoha dalších funkcí schopnost zachytit jedovaté látky z vnějšího přírodního prostředí, ve kterém chlorella žije, a zabránit tak průniku těchto jedů do nitra její buňky. Obsahuje totiž speciální látky, které jsou schopné na sebe toxiny chemicky navázat.

Při konzumaci správně dezintegrované chlorelly dochází v trávicím traktu k zachycení nejen toxinů, ale i těžkých kovů. Ty se na speciální látky pocházející z této vrstvy chemicky naváží a následně dojde k vyloučení celého komplexu z organismu. Takto probíhá jeden z nejdůležitějších principů čištění těla chlorellou. Průvodní jevy spojené s užíváním chlorelly si proberme v následujících kapitolách.

chlorellaKvalitní a šetrné zpracování chlorelly určuje stupeň její kvality. Trváme na pojmu kvalitní. Jen takový postup zajistí dostatečnou míru rozrušení vnější vrstvy a tím i dostupnost obsahu buňky nejen ve větším množství, ale hlavně v kvalitní a nepoškozené formě. CGF totiž není chaotická směs a při dezintegraci chlorelly je nežádoucí, aby byla promíchána a vylita z buňky. Technické metody zpracování chlorelly se dají rozdělit do tří skupin: přímé mechanické, mechanicky nepřímé a chemické. Abychom Vám přiblížili tyto metody, vybrali jsme dvě typické, které používají výrobci chlorelly. Chemická metoda rozrušení buněčného obalu se pro silné poškození obsahu buňky nepoužívá.

Metoda používající tzv. Dyno Mill. Zařízení, chcete-li mlýn, který využívá na mletí pevné částice, jako jsou třeba miniaturní krystaly, ve vodním prostředí. Tato metoda zaručuje vysoký stupeň rozrušení (dezintegrace) obalu buňky a i tím i její dobrou stravitelnost. Postupným odebíráním sedimentu však vzniká nestejnoměrná kvalita produktu, která je závislá na obsahu skleněných částic v roztoku. Toto je vážná nevýhoda, pro kterou je metoda napadnutelná. Mnohem závažnější nevýhodou této metody je vylití obsahu rozrušených (dezintegrovaných) buněk do okolního prostředí vodního roztoku. Hodnotné látky pocházející z nitra chlorelové buňky jsou poškozovány hlavně oxidací, ale i vzájemným chaotickým promícháváním.

chlorellaDalší metoda používající nepřímé mechanické působení je například aplikování ultrazvuku. Tato metoda, která je používána i v Čechách zatím nemá potvrzený stabilní stupeň dezintegrace. Věříme však, že se tato technologie v budoucnu zdokonalí.chlorella

  • Metoda, kterou používá náš výrobce, má tyto přednosti:
  • 100% ekologické zpracování,
  • nepoužívá žádné chemikálie,
  • nepřidává žádná barviva ani konzervační látky,
  • technický postup je velmi šetrný k nutričnímu obsahu chlorelly.

Technologie, která je chráněna patentem, je firemním tajemstvím, ale my přesto můžeme prozradit, že jde o nízkotlaký a rychloexpanzní proces sušení, který způsobí rozrušení buněčného obalu, podobně jako u popcornu. Tím jeho stravitelnost stoupá a obsah zůstává zachován.

« pěstování chlorelly
Copyright © 2006 PROBACH, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. All rights reserved